Als je de hele dag naar een scherm staart, kan het doen van slechts een minuutje ‘oogyoga’ de nek-, kaak- en voorhoofdspanning verlichten

Je hebt er waarschijnlijk nooit aan gedacht om aan het einde van je beendag een reeks oogboloefeningen te doen. Maar hoe dwaas het ook mag lijken, het trainen van je ogen heeft een hele reeks voordelen.
“Net zoals we praten over het focussen op de houding van mensen of het versterken van je benen, praten over onze gezichtsspieren – onze tong, onze ogen – is net zo belangrijk als elk ander deel van je lichaam, en het wordt vaak genegeerd”, zegt Anne Collins Duch, DPT, van fysiotherapie voor vrouwen in Delaware.

Mensen die lange uren achter hun computer zitten, kunnen last hebben van hoofdpijn, nekklachten, vermoeide ogen, op elkaar geklemde kaken en spanning tussen de wenkbrauwen, zegt Dr. Duch. Gelukkig kan het besteden van slechts een of twee minuten aan een paar oogboloefeningen – of ‘oogyoga’, zoals Dr. Duch het liefkozend noemt – ons helpen op te merken waar we spanning vasthouden en deze los te laten.

Hoewel ze zich in het begin misschien een beetje gek voelen, vertellen de patiënten van Dr. Duch haar vaak dat ze onmiddellijke verlichting ervaren van veelvoorkomende pijntjes en kwalen na het voltooien van haar voorgestelde routine van oogoefeningen voor het verlichten van spanning, of het nu een beetje minder op elkaar klemmen van hun kaken is of een minder fronsend gevoel. van hun voorhoofd.

Oogboloefeningen kunnen ook een unieke manier zijn om je zenuwstelsel tot rust te brengen, voegt Dr. Duch eraan toe. Onze ogen zijn vaak een van de eerste delen van ons lichaam die reageren op emotie. Als we nerveus of bang zijn, verwijden onze ogen zich. De ogen kunnen dus ook een krachtige manier zijn om ons zenuwstelsel te kalmeren als we ons angstig of overweldigd voelen.

Dr. Duch raadt aan om twee tot drie keer per dag een reeks van de volgende oefeningen uit te voeren. En als je het echt serieus meent, kun je jezelf op video opnemen terwijl je de routine voltooit om te kijken naar wat zij ‘plakkerige plekken’ noemt, of momenten waarop je ogen moeite hebben om soepel te blijven bewegen. Dit kunnen indicatoren zijn dat je ergens spanning vasthoudt.

Probeer deze 5 oogoefeningen om spanning te verminderen
1. Hoofd knikt
Houd uw wijsvinger recht voor u, iets dichterbij dan op armlengte afstand.
Breng uw kin langzaam drie keer omhoog en omlaag terwijl u uw blik op uw wijsvinger houdt.
2. Hoofdschudden
Houd uw wijsvinger recht voor u, iets dichterbij dan op armlengte afstand.
Draai uw hoofd langzaam drie keer van links naar rechts terwijl u uw blik op uw wijsvinger houdt.
3. Diagonalen
Houd uw wijsvinger recht voor u, iets dichterbij dan op armlengte afstand.
Begin vanuit het midden en beweeg je hoofd langzaam op een diagonale lijn van rechtsboven naar linksonder.
Doe dit drie keer en wissel dan van diagonaal.
4. Vinger heen en weer
Houd uw wijsvinger recht voor u, iets dichterbij dan op armlengte afstand.
Beweeg uw wijsvinger langzaam dichter naar uw gezicht en dan weg, terwijl u uw blik op uw vinger gericht houdt.
Voltooi dit drie keer.
5. Van links naar rechts
Houd beide wijsvingers voor je uit, iets dichterbij dan op armlengte afstand en met je duimen die elkaar raken.
Houd uw hoofd stil en verplaats uw blik langzaam van uw rechter wijsvinger naar uw linker.
Voltooi dit drie keer.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *