Optreden voor ouderen

Optreden voor ouderenAls de muziek te hard is moet u niet direct de politie bellen. De pakweg zes- tig senioren in De Bron bereiden zich voor op een oorverdovend lawaai. Hier en daar gaan vingers naar de oren. Maar dat blijkt mee te vallen. Sjaco van der Speld (67) draait de volume- knop deze dinsdagmiddag lang niet open. Beschaafd en doorspekt met hu-mor vertelt hij anekdotes en zingt hoofdzakelijk Hollands repertoire. Nummers van Vader Abraham tot Gert en Hermien.

Pensioen

Sjaco doet sinds zijn pensioen bij KPN ‘alleen wat ik leuk vind’. Drie tot vier optredens per week in Nederland en België. In verzorgingshuizen, bij oude- renbonden, op uitnodiging van oranjeverenigingen. Ik krijg hier zoveel energie van. Muziek doet iets met ons brein. De stofjes die worden aangemaakt geven blijdschap en plezier. Oudere mensen zie je opbloeien. Ik leid ze muzikaal even terug naar hun jeugd”, vertelt Sjaco tijdens de pauze.

In mei deed hij auditie bij Woonzorggroep Samen. Blijkbaar viel zijn optre-den in de smaak. Op uitnodiging van Stichting Samen Vrienden, die onder meer de muzikale optredens in de twintig tehuizen financieel mogelijk maakt, doet hij een tournee langs vrijwel alle locaties. Vorige week in Dirkshorn, Tuitjenhorn en Callantsoog. Vandaag in De Bron en Kaagstaete. Donderdag in Den Oever. Ik wil mensen een gezellige middag bezorgen”, zegt Sjaco.

Genieten in stilte

Dat lukt uitstekend in De Bron. Al genieten de meeste toehoorders in stilte. Maar de armen gaan hier en daar mee in het ritme van de muziek, af en toe wordt er zachtjes meegezongen.
Sjaco heeft teksten soms aangepast aan de doelgroep. ‘Meisjes met rode ha- ren’ zijn grijs geworden. Bertus en Tinus van rockband Normaal scheuren niet rond op hun crossmotor, maar rijden door het ‘bejaardenhuis’ op een scootmobiel. Lies Wit (85) luistert aandachtig. ,,Ik houd van muziek en van koorzang. Ik ben er bijna altijd.” Dat geldt ook voor Greta Bakker-Slot (89). In de pauze geniet ze van haar advocaatje met slagroom. ,,Ik doe lekker mee. Ik heb vroeger altijd bij de muziekvereniging in Kolhorn gespeeld.” Vlak voor de pauze komt zelfs een medley van hits van George Baker voor- bij. Twee dames op rij twee vragen zich iets te luid af of die artiest zelf nog leeft. Een van beiden denkt het te weten: ,,Volgens mij is hij al een tijdje dood hoor.”